Ievirzes

Rīta ievirzes

FOLKLORA   – Tautastērps kā nacionālās identitātes simbols

 Picture

Vadīs Anete Karlsone, Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece. Latviešu tautastērps tāpat kā Latvijas karogs un ģērbonis ir mūsu nacionālās identitātes jeb latviskuma vizuālais simbols. Tas ir goda apģērbs, kurš ne tikai sakņots mūsu kultūras mantojumā, bet arī cieši saistīts ar dažādu vēstures periodu politiskajām norisēm. Kopš latviešu tautastērpa izveides 1880.gados, katrā mūsu vēstures politiskajā posmā tas ieguvis nedaudz citu veidolu un lietojuma funkciju. Iepazīsimies gan 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma agrīnos latvietības tēla vizuālos simbolus, gan tautastērpa lomu un vietu Latvijas republikā. 
**Ievirze notiek tikai pirmajā pusē rīta 9:00 - 10:15

LITERATŪRA

 Picture

Inguna Bauere, kuras pūrā jau krietns skaits vēsturisku sacerējumu par Latvijai nozīmīgiem cilvēkiem, literatūras ievirzē stāstīs par darbu pie saviem romāniem. Viņa pastāstīs par ideju rašanos, materiālu vākšanu un romānu rakstīšanu, ļaujot ievirzes klausītājiem tuvāk iepazīt savu grāmatu varoņus - rakstniekus brāļus Kaudzītes, latviskās atmodas saucēju Kronvalda Ati, dzejnieku Andreju Pumpuru, Krišjāņa Barona sievu Dārtiņu, baznīcu būvnieku Mārci Sārumu, Jaunpiebalgas mācītāju Kēlbrantu, dziesmu svētku tēvu Juri Neikenu, vācbaltu dzejnieci Elīzu fon der Reki, Kurzemes pēdējo hercogieni Doroteju, Valmiermuižas ģenerālieni fon Hallarti un citas izcilas vēsturiskas personības.
**Ievirze notiek tikai otrajā pusē rīta 10:30 - 11:45

LATVISKĀ VIRTUVE

 Picture

Anita Grīnbande jau vairākus gadus Ziemeļkalifornijas latviešiem cep pīrāgus un kliņģerus, kā arī rūpējas lai sarīkojumos ir bagātīgi klāti galdi. Anitas vadībā taps kliņģeris, pīrāgi, bukstiņputra, klimpu zupa, Aleksandra kūka, aukstā zupa un ābolmaizes.
​($15 piemaksa materiāliem)

PODNIECĪBA

 Picture

Dalībnieki mācīsies veidot traukus uz podnieka ripas un arī bez tās. Vadīs keramiķi Uldis Stepe un Indra Zīmele. ,,Kur uguns tur māksla.”
($15 piemaksa par materiāliem)

GROZU PĪŠANA

Vadītāja Olga Baltmane, mācījusies klūgu pīšanu Līvānu un Daugavpils daiļamatu studijās. Ievirzē paskaidros klūgu savākšanu, apstrādi un sagatavošanu pīšanai. Dalībnieki gatavos no klūgām pītu dekoratīvu “saulīti” ko var kārt pie sienas, un pītus šķīvīšus vai paplātītes ar finiera pamatiem. Iepazīstinās ar vairāku pinumu veidiem. 
​Ierobežots dalībnieku skaits. ($15 piemaksa materiāliem)

Pēcpusdienas ievirzes

KAM TICĒJA SENAIS LATVIETIS?

 Picture

Vadīs Austris Grasis. Vai mēs zinām, kā domāja un kam ticēja senais latvietis? Vai tie ir tikai mūsu priekšsati par to? Vēlmju domāšana vai pamatoti fakti? Mūsu senču gara pasaule/ mitoloģija zinātnieku skatījumā.
**Ievirze notiek tikai pirmajā pusē pēcpusdienas 13:30 - 14:45

KĀDI VĀRDI, TĀDI UZSKATI

 Picture

Pārrunāsim kādu lomu vārdu izvēle spēlē mūsu ikdienišķā valodā un kā tā spēj veidot un arī mainīt mūsu pasaules skatījumu. Rakstīsim par notikumiem no vairākiem viedokļiem un baudīsim iespēju izvēlēties kā mēs uztveram visu. Būsim paši savas laimes kalēji! Spuru Atis stradā garīgās veselības laukā (mental health field) Kolorādo kalnos, vadīdams šādas ievirzes arī angļu valodā caur Aspen Strong organizaciju. 
**Ievirze notiek tikai otrajā pusē pēcpusdienas 15:00 - 16:15

KŪPINĀŠANA

 Picture

Vadīs Lauris Rožkalns. Uzzināsim par siera, zivs un gaļas kūpināšanu. Uz vietas sagatavosim, iesālīsim, marinēsim un kūpināsim. Kā atšķiras kūpinājumu garšas lietojot dažādu koku malku?
​($20 piemaksa izejvielām; papildus maksa par dažiem produktiem)

LINOGRIEZUMI

 Picture

Vadīs Laima Rožkalne. Linoleja virsmā izgriezīsim rakstus vai zīmejumus. Linogriezuma tehnikā izveidosim dažādus mākslas darbus – apsveikumu kartiņas, bildes, sedziņas, iesaiņojamu papīru, u.c.
​($15 piemaksa par materiāliem)

MĀKSLA VISIEM

 Picture

Nepiespiestā un brīvā vidē izteiksimies ar mākslas palīdzību. Gaidīti ir visi – gan pieredzējuši, gan tie, kas vēlas pārkāpt savai “es nemāku zīmēt’’ iedomai. Vadīs Rita Grendze.
​($15 piemaksa materiāliem)

Visas dienas ievirzes

KOKGRIEŠANA / KOKA APSTRĀDE

Dalībnieki, Valža Liepas un Allen D'Aoust vadībā, varēs – katrs pec savām spējām – izvēlēties sev projektus: svečturi, plāksnīti, karoti, atslēgu pakaramo, rūķīti, šķīvi, vai ko citu. Tiem, kam ir darba rīki un materiāli, lūdzu paņemt tos līdzi.
​Piedalīšanās sākot ar 13 g.v..
​($15 piemaksa materiāliem)

ROKDARBI

 Picture

Vadīs divas izcilas rokdarbnieces, Zinta Enzeliņa un Mirdza Avena. Varēs mācīties aust prievītes un jostas, darināt tautas tērpu daļas. Adīsim tautiskus cimdus un zeķes, bet, varēs iemācīties arī pašu adīšanu, adīt apaļās un citas kakla šalles, vai adīt ar pērlītēm un iemācīties dubult adījumu.

​Lūdzu paziņot Zintai, pirms nometnes, ko vēlaties darināt 905-889-8354 vai zintaenz@bell.net

($15 piemaksa materiāliem)

ROTKALŠANA

Vadīs rotu meistari Andris Rūtiņš, Lilita Spure, Astrīde Otto, un Pēteris Avens. Dalībnieki iepazīs dažādus metāla un dzintara apstrādes paņēmienus un darba rīkus, kā arī metālam piemērotus rakstu elementus. Gatavosim latviskas rotas atbilstoši zināšanām un spējām.
($15 piemaksa izejvielām; papildus maksa par dažiem materiāliem.)
UZMANĪBU
• Ierobežots skaits
• Piedalīšanās sākot ar 13 g.v.
• Iesācējiem jāpierakstās visai dienai.
• Visiem jāpiedalās pirmdienas rītā.
• Jāvelk stingri apavi ar slēgtiem purniem.

Bērniem

BĒRNU VECĀKU ZINĀŠANAI - 3x3 pamatā ir latviešu valoda, zināšanas un dzīves ziņa. Tas nozīmē, ka bērnu nodarbībās pieņem tikai tos bērnus, kuŗi prot un neatsakās runāt latviski.
Vadīs skolotāja Rūta Kanteruka ar palīgiem.

MAZLĀCĪŠI (0-5 g.v.)

 Picture  Picture

Bērnus sadalīs vairākās grupiņās pēc vecumiem. Rotaļas, dziesmas, zīmēšana un jautra
spēlēšanās telpās, kā arī ārā. 

($10 dienā piemaksa par bērniem zem 16 mēnēšu vecuma)

1⁄2 x 1⁄2 (6-12 g.v.)

Divās vecuma grupās. Mākslas nodarbības, spēles, uzvedumi, rotaļas, sports, dziedāšana un keramika. Nodarbības būs ārā, mežā (vajadzēs attiecīgu apģērbu, apavus).

Pirms Vakariņām

 Picture

TAUTAS DZIESMU DZIEDĀŠANA

Mācīsimies pazīstamas un mazāk pazīstamas tautas dziesmas. Visi, kam patīk dziedāt aicināti piedalīties pirms vakariņām pie Sēnītēm.

Pēc Vakariņām

KOKLĒŠANA

Dace Veinberga, ar palīgiem, mācīs koklēt iesācējiem, kā arī pieredzējušiem. Iespējams sadalīt divās grupās pēc vajadzības. Ņemiet līdzi savas kokles! Būs iespēja aizņemties arī uz vietas.

ROTAĻAS VISĀM PAAUDZĒM

 Picture

vadīs Daiga Rūtiņa

VAKARA PROGRAMMAS

Ugunskurs, lekcijas, concerts, pasakas, spēles, utt.

ŅEMIET LĪDZI MŪZIKAS INSTRUMENTUS - SASPĒLĒSIM

Redzēsim, kas sanāks, kā skanēs.

 Picture

© Gundars Kalniņš 2023