3×3 stāsts 40 gadu garumā ievijies filmā

Tīna Sidoroviča

Vasara noslēdzās ar diviem lieliem un 3×3 latviešu kopienai svarīgiem notikumiem. Augusta nogalē Bauskā par godu 40 gadiem kopš latvieši satiekas 3×3 saietos visā pasaulē notika salidojums, kas visas dienas garumā pulcēja ap 300 dalībniekus. Turpat Bauskas estrādē, kā arī dažas dienas vēlāk – Latvijas Televīzijā – tika demonstrēta dokumentālās filmas “Trīsreiztrīs. Pasaules latviešu ģimeņu kustība” pirmizrāde.

Par godu 3×3 kustības 40 gadu jubilejai Bauskas pilsdrupu estrādē notika līdz šim nebijis notikums – cits ar citu dalībnieki satikās gan vaigu vaigā tie, kuri augusta pēdējā sestdienā varēja ierasties klātienē, gan arī attālināti Facebook vietnē. Notika arī tiešsaistes sarunas jeb teletilti, kuru laikā pasākuma vadītāji Ansis Bogustovs un Dīvs Reiznieks izvaicāja vairākus 3×3 pārstāvjus dažādās laika zonās un kontinentos. Bauska sazinājās ar Austrālijas 3×3, Norvēģijas 3×3, Īrijas un Anglijas 3×3, kā arī Vācijas un ASV 3×3 kustības atbildīgajiem cilvēkiem. Sarunās dzirdējām gan par to, kas šobrīd notiek 3×3 ārpus Latvijas, kā arī ko katram no runātājiem nozīmē būt daļai no 3×3. Arī par to, kāpēc 3×3 vērtības bijušas tik nozīmīgas un dzīvotspējīgas jau 40 gadus. 

Pirmā savus tautiešus uzrunāja 3×3 mamma, kustības aizsācēja Līga Ruperte. Viņa atminējās, kā nometņu rīkotāju kvēlākais sapnis toreiz – pirms 40 gadiem – bija – kaut Latvija reiz atgūtu neatkarību un ārzemju latviešiem būtu iespēja šādā nometnē sanākt kopā ar Latvijas latviešiem. Tas īstenojās 1990.gadā, tobrīd vēl ļoti trauslajā neatkarības laikā, kad notika pirmā nometne Madlienā. 

Salidojums Bauskā bija kā sakoncentrēts 3×3 sajūtu un vērtību kamols – te vienas dienas laikā bija iespēja atkal piedzīvot gan pasaciņu bērniem, gan ievirzes – smadzenēm un rokām –, gan uzstāšanos tā sauktajā Brīvajā mikrofonā, kur kopā muzicē ģimenes vai draugu kopas. Dienas noslēgumā kulmināciju sniedza veseli trīs jaudīgi pārdzīvojumi. Pirmais bija Latvijas 3×3 vadītājas Ineses Krūmiņas vadītais Daudzinājums par tēmu – cilvēcība, kad ar dziesmām, pārdomām un noskaņu sanākušie apkārt ugunskuram vienojās kopībā par to, lai gan Latvijā, gan citur pasaulē vairotu cilvēcību. Otrais salidojuma emocionālākais aizkustinājuma mirklis noteikti bija Montas un Armanda Jakovelu dokumentālās filmas “Trīsreiztrīs. Pasaules latviešu ģimeņu kustība” pirmizrāde, kad Bauskas pilsdrupas jau bija ietinušās krēslā un beidzot – ne lūgtas, ne aicinātas sāka pilēt pirmās lietuslāses, kas paklausīgi bija nocietušās un gaidījušas aiz mākoņa maliņas visas dienas garumā. Tomēr tas bija sīkums, kas nekādā ziņā netraucēja burtiski iegrimt 3×3 ļaudīm tik pazīstamajās un drošajās sajūtās un notikumos uz ekrāna. 

Filmas veidotāji ir Monta un Armands Jakoveli, kuriem šī ir debija pilnmetrāžas dokumentālajā kino. Turklāt, tā kā 3×3 nometņu kustībā abi piedalījušies kopš bērnības un kopā ar to izauguši, darbs pie filmas veidošanas bijis arī ļoti personisks. Filmēšana tika sākta jau 2017.gadā, filmējot nometnes Latvijā – Rūjienā, Salacgrīvā, Krāslavā, kā arī iemūžinot vairākas 3×3 nometnes pasaulē, tostarp Austrālijā, ASV, Īrijā un Vācijā. Filmā izmantoti arī unikāli vēsturiski kadri no pirmajām nometnēm Garezerā – tātad no pašiem pirmsākumiem ASV, kā arī no pirmās nometnes Latvijā, Madlienā 1990.gadā.

Filma tapusi ar lielu ziedotāju atbalstu, tai ziedojuši gan Latvijas, gan ASV 3×3 nometņu dalībnieki, tāpat to atbalstījusi Austrālijas 3×3 Padome, un Garezera 3×3 rīkotāji. Filma tapusi ar Kultūras ministrijas un biedrības Trīs reiz trīs atbalstu.

Kā stāsta Līga Ruperte, neskatoties uz pandēmiju, 3×3 pasaulē šovasar darbojies ļoti aktīvi. Latvijas 3×3 vasarā sarīkoja ne tikai salidojumu, bet jau jūnijā izveidoja virtuālo 3×3 spēli, kas ļāvis interesentiem atgriezties tajās Latvijas vietās, kur reiz bijis 3×3 saiets – šovasar tie bija Pelči, Jaunpils, Rucava un Krāslava. Spēles noteikumi atrodami www.3×3.lv! Ar interesantām programmām un kupli apmeklēti bija Garezera un Katskiļu 3×3, kā arī Īrijas 3×3 rīkotie neklātienes saieti. Turklāt 2 saieti arī šajos sarežģītajos apstākļos tomēr notika klātienē – tas bija angļu valodā notiekošais 3×3 Lielbritānijā un Bērzaines 3×3 Vācijā. Jāpiebilst, ka Vācijā ierastās nedēļas vietā saiets sekmīgi izmēģināja jaunu formātu – dalībnieki sabrauca kopā četras nedēļas nogales pēc kārtas. Vēl oktobrī gaidāms Kanādas 3×3, kurš notiks neklātienē. Visa informācija par 3×3 atrodama www.3×3.lv un dažādo nometņu Facebook lapās.

3×3 organizatori visās zemēs jau sāk plānot 2022.gada nometnes cerot, ka beidzot varēsim tikties vaigu vaigā un ka dalībnieku skaits būs kuplāks kā jebkad!