Īrijā aizvadīts pasaules 3×3 ģimeņu saiets, bet gribas vēl

Foto: Lauris Karpovs

AUTORS: Elizabete Rublāne, Latviesi.com

3×3 saiets ir emociju kopums, kam ir savs ievads, kāpinājums, kulminācija un nobeigums. Tas ir vesels stāsts! Stāsts, kam vienmēr ir turpinājums,” par šī gada 3×3 pasaules ģimeņu saietu Īrijā stāsta tā vadītājs Lauris Karpovs. Saiets notika no 13. līdz 19. augustam Zaļajā salā, Mejo grāfistes Kāslbāras pilsētā, “Lough Lannagh” ciematā un pulcēja 80 dalībniekus no četrām valstīm – Latvijas, Īrijas, Lielbritānijas un Zviedrijas.

Kājas pašas kustas

“Kopumā viss gāja kā plānots! Tiesa gan, skatos uz to kā organizators un vadītājs. Kāda ainava gleznojās no dalībnieku puses, ir jāprasa pašiem dalībniekiem. Šī gada saieta temats bija “Pūra lāde” un uz vietas tā tika arī gatavota. Līdz galam to pabeigs 2024. gada Īrijas saietā. Ir gandarījums par paveikto, par to, ka dalībnieki ir noķēruši tematisko “Pūra lādes” vilni. Ir gan ņēmuši, gan radījuši, gan dalījušies ar savu radošo un garīgo pūru nometnes laikā,” stāsta Īrijas 3×3 pasaules ģimeņu saieta vadītājs Lauris Karpovs. 

Viņš uzsver, ka gaisotne bijusi ģimeniska, mierīga un emocijām piepildīta. “Tas bija atkalredzēšanās un radīšanas prieks. Saietā dziesmas un dančus vadīja Ēriks Zeps un Julgī Stalte, kuri uzbūra īpašu atmosfēru un pieskandināja visas saieta malas. Tas tā, kā ar to Vēja mates stabuli… kad sāk spēlēt – kājas pašas kustas,” smejas Īrijas 3×3 saieta vadītājs. 

Brīvajā mikrofonā uzstājas Ēriks Zeps un Julgī Stalte. Foto: Lauris Karpovs

Viņš atklāj, ka šogad daudzas ievirzes bijušas ļoti apmeklētas, taču visvairāk dalībniekiem gājušas pie sirds septiņas – ādas somiņu darbnīca pie Ilzes Barkus, senā tērpa darināšana pie Zanes Bernhardes, celošana pie Ineses Krūmiņas, “Es tevi gribu” pie Zanes Laizānes-Puncules, Jauniešu klubs pie Eduarda Krūmiņa, 3×3 teātris pie Baibas Gaigras un Foršo vilku klubs pie Ērika Zepa un Julgī Staltes. 

“Pamanīju, ka dalībniekiem tīk praktiskās ievirzes, bet ne vienmēr viņi apzinās to darba un enerģijas apjomu, kas ir jāziedo pretī. Sanāk pārslodze uz saieta beigām, jo vienmēr ir vēlme izmantot laiku maksimāli un paspēt visur, taču tas pieder pie lietas.. Tā ir tā 3×3 esence.”

Senā tērpa darināšanas ievirze. Foto: Lauris Karpovs

Ir vērts radīt un dot

Lauris Karpovs stāsta, ka visvairāk no šī gada saieta viņam atmiņā paliks Eduarda Krūmiņa spēja saliedēt jauniešus Jauniešu klubā. “Edžus spēja izkausēt ledu starp dalībniekiem, saliedējot mūsu jauniešus burtiski vienas dienas laikā. Mums, dzīvojot ārpus Latvijas, tas ir ļoti svarīgi. Ne tikai, lai jaunieši spētu savā starpā komunicēt latviski, bet lai arī spētu izgaršot 3×3 un nākamajā gadā būtu scenārijs “Es gribu braukt uz saietu!”, nevis teikums, ka mamma lika.” 

Viņš atklāj, ka saieta laikā pašam izdevies piepildīt kādu apņemšanos. “Beidzot uzkāpu Svētā Patrika kalnā, kas atrodas 7645 m virs jūras līmeņa. Mēs pavisam bijām pieci, bet kāpām katrs savā tempā. Tā bija ļoti vērtīga saruna pašam ar sevi pāris stundu garumā.” Viņš secina, ka šī gada 3×3 Īrijā izdevies kā plānots: “Ir vērts radīt un dot citiem, lai saņemtu atpakaļ vairākkārt! Tas mums, latviešiem, lieliski sanāk!”

Īrijas 3×3 saieta atklāšana un karoga pacelšana. Foto: Lauris Karpovs


Kopā būšana un kopā radīšana

3×3 Īrijā padomes priekšsēdētāja Baiba Gaigra atklāj, ka tik daudz dziedāts un dejots nebija sen, un uzsver, ka latviešiem vairāk jāskatās uz to, kas mūs kā tautu vieno, nevis šķir. Kopā būšana, kopā radīšana, kopā svinēšana – tās ir lietas, kas mūs vieno, un mēs, papildinot viens otru, arī augam. Pirmkārt, tā ir latvietība, mīlestība pret valodu, dziesmu, deju un tradīciju. Pēc saieta es paņemu līdzi sirds siltumu un mīlestību, arī mīlestību uz darbu, ko daru, jo saieta radīšana ir komandas darbs gada garumā.” 

Baiba Gaigra norāda, ka saieta programma šogad bijusi tik piesātināta, ka visam atrast laiku bijis izaicinājums, tomēr tas ir pozitīvi: “3×3 ir jābūt kā pēdējai epizodei seriāla sezonas beigās, kad ir drusku par maz un gribas vēl. Saieta programma ir piesātināta no astoņiem rītā līdz vēlam vakaram, un tik un tā visu nevar paspēt, tāpēc nākamajā gadā ir jābrauc vēl, un tā tas turpinās.” 

Viņa atzīst, ka visvairāk patikusi dalībnieku iesaiste sagatavotajās ievirzēs: “Man visvairāk patīk, kad visi saieta dalībnieki ir nodarbināti ievirzēs un saieta vietā ir klusums. Tas liecina, ka katrā ieviržu telpā kaut kas top. Vietām praktiskas lietas, vietām darbs ar sevi un pašizaugsme.”

Pīrāgu cepšana. Foto: Lauris Karpovs

Mūžu dzīvo, mūžu mācies

Īrijas 3×3 saieta ievirzes “Es tevi gribu” vadītāja Zane Laizāne-Puncule stāsta, ka šī gada sarīkojums paskrējis zibenīgi: “Pēc saieta sajūtas ir siltas. Nākamais posms ir noiets, jaunas zinības iegūtas. Un pareizi būs, Ineses Krūmiņas teikto pārfrazējot, ka daļa no nodarbībām nemaz nekvalificējas tikai kā ievirzes – tās ir veselas meistarklases ar visām no tām izrietošajām sekām! Esmu pagodināta mācīties no meistariem. Esmu gandarīta, ka ir zinātkāri cilvēki, kuri nāk mācīties pie un ar mani, arī manis vadītajās nodarbībās.” 

Viņa atklāj, ka kopējā gaisotne bijusi ģimeniska un reizē enerģiska: “Mūs raksturo paaudžu dinamiska līdzās pastāvēšana un augšana. Nedomāju, ka vienaldzīgo un neiesaistīto ir daudz. Pārsvarā, gadiem ejot, esmu novērojusi, ka 3×3 kustība “ievelk”. Un nav obligāta prasība braukt katru gadu uz vienu un to pašu vietu, jo saieti norisinās visā pasaulē.” 

Jautājot, ko viņa jaunu iemācījās šī gada saietā, Zane Laizāne-Puncule atbild: “Varbūt skanēs pārāk vienkārši un, iespējams, pat pārsteidzoši, taču šī gada saietā iemācījos perfektu pīrādziņu gatavošanas tehniku. Mūžu dzīvo, mūžu mācies!”

Īrijas 3×3 saieta atklāšanas gājiens. Foto: Lauris Karpovs

Atsauksmes no dalībniekiem

Daiga, Märta, Elma, ģimene no Zviedrijas: “Mums ļoti patika! Bija daudz dažādu iespēju sevi radoši izpaust, gan darbojoties ar rokām, dziedot, dejojot, spēlējot teātri. Esam nogurušas, bet laimīgas. Daudz iespaidu! Gribas jau uz nākamo 3×3. Kaļam plānus un sapņojam.”

Elza no Latvijas: “Tas bija foršs piedzīvojums. Esmu prieciga, ka varēju būt ārzemju 3×3. Tas ir citādāk, bet taja pašā laikā kā Latvijā. Esmu priecīga!”

3×3 pasaules ģimeņu saieti tiek rīkoti visu vecumu latviešiem no visiem kontinentiem, lai padziļinātu un paplašinātu latviskās zināšanas, stiprinātu ģimenes vērtības, veidotu draudzības un veicinātu kopības izjūtu pret dzimteni Latviju.

Foto: Lauris Karpovs, Latviesi.com reportieris Īrijā

Ziņas “Īrijā aizvadīts pasaules 3×3 ģimeņu saiets, bet gribas vēl” Latviesi.com veidošanu līdzfinansē Medija atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. Par publikācijas saturu atbild Latviesi.com. #SIFMAF2023